Wijzer: Moeder & Dochter

Bunschoten-Spakenburg, Eemlandhoeve, zaterdag 25 november 2017, 10:00 - 12:30 uur

Info

Kenmerkend voor deze training:
- inhoud direct toe te passen op je eigen situatie
- geen groepsgesprekken, wel tijd en ruimte om samen door te praten
- afwisselend programma door mix van werkvormen en ruimte voor ontspanning

De moeder-dochter relatie is een relatie door de generaties heen, cruciaal voor je eigen vorming. Is de relatie met je moeder of dochter een zegen of juist niet? En wat bepaalt dat? Wijzer organiseert een unieke masterclass over de moeder-dochter relatie om jullie te helpen het volle potentieel van deze relatie te benutten.

Het ééndaagse evenement is uniek door de praktische handvatten en diepere inzichten die je op verschillende manieren worden aangeboden. Het is een dagje uit voor twee, die je rendement oplevert voor de rest van je leven. De dag staat inhoudelijk onder leiding van Gerrie Reijersen van Buuren.

Tijdens de dag werkt ze samen met Willemijn Goos en Charissa Bakema, twee actrices die door hun aanwezigheid de inhoud tot leven brengen.

Gerrie Reijersen van Buuren is een autoriteit op relatiegebied. Ze oefent dit dagelijks uit als familie- en relatietherapeut, opleider, trainer en schrijfster. In haar praktijk spreekt ze veel moeders en dochters en ziet ze van dichtbij waar het in veel relaties goed of juist fout gaat. Vanuit haar 'contextuele' benadering helpt ze mensen om (opnieuw) met elkaar in verbinding te komen. Tijdens deze dag geeft ze de belangrijkste inzichten voor de moeder dochter relatie aan jullie door. Immers deze relatie is te kostbaar om te verwaarlozen.

Charissa Bakema is als theatermaker, coach en docent verbonden aan de CHE. Ze verbindt graag kennis met creativiteit. Dat is dan ook precies wat ze op deze dag doet, als moeder zal ze zich laten gelden en je op creatieve manieren meenemen langs de inhoud van de dag.

Willemijn Goos is zelfstandig filmmaker en trainingsacteur, in beide vakgebieden is ze op verschillende manieren bezig met alledaagse menselijke thema’s. Krachtig in haar werk is de combinatie van humor en ontroering. Tijdens deze dag zal ze als dochter ons een ander perspectief op de inhoud geven.

Dagprogramma

09:30u: Ontvangst met koffie en thee

10:00u: Introductie

10:05u: Deel 1 - Hoe je de stenen op je levenspad opruimt, zodat je dochter er niet over struikelt

Dit eerste blok gaat over jou als individu. Hoe kun je immers over de moeder-dochter relatie praten als je niet weet uit welke twee individuen deze is opgebouwd? Hoe is de relatie tot jouw moeder eigenlijk en welke invloed heeft die geschiedenis? Wat geef je daarvan wel en niet door aan je dochter? Ben je je daarvan bewust? En is dat eigenlijk passend? Het vraagt om keuzes maken, voor jezelf, maar ook voor de generaties na je. Maar hoe pak je dat aan?

11:00u: Pauze (koffie & thee)

11:30u: Deel 2 - Als je dochter geen kind meer is (of zelfs jouw moeder wordt)

Met moederschap komt het besef dat je je kind het leven in moet laten gaan. Mag jouw dochter het anders doen? En kun je haar hierin steunen? En als je dit niet kunt: hoe komt dat dan? Als moederschap je identiteit is moet je dochter dan altijd kind blijven? Je leeft als twee volwassenen een groot deel van je leven samen. Hoe bespreek je samen wat je van elkaar nodig hebt en wat je geven kunt? Je leert hoe je je in iedere levensfase opnieuw met elkaar kunt verbinden op een manier die bij jullie beiden past.

12:30u: Pauze (geheel verzorgde lunch)

13:30u: Deel 3 - Als je dochter jouw moeder wordt

De manier waarop jouw moeder oud wordt en omgaat met eindigheid kan levensbepalend zijn voor hoe jij dat doet. Hoe bespreek je samen wat je van elkaar nodig hebt en wat je geven kunt? Kun je als moeder ontvangen van je dochter? En geef je door te ontvangen ook weer iets? En nu je dit allemaal weet hoe pakken jullie dit dan gezamenlijk aan?

15:00u: Afsluitende borrel

Meer informatie over de organisatie Wijzer
Het leven is mooi, maar niet altijd gemakkelijk. Daarom geven we levenslessen van grote wijzen door via events en online cursussen; Nederland wordt wijzer.

Wijzer organiseert ook events over Identiteit, Omgaan met tegenslag en Relaties.

Veelgestelde vragen:

- Voor wie is deze dag bedoeld?
Voor elke moeder-dochter combinatie, dus ook voor een moeder met twee dochters, dochter + moeder + oma, etc. Een bepaalde mate van volwassenheid is wel belangrijk, het programma is minder geschikt voor jonge tieners.

- Kun je de dag ook alleen bezoeken?
Zeker. Ook als je moeder of dochter niet mee kan of wil komen is de masterclass heel leerzaam en kan deze bijdragen aan jullie onderlinge relatie.

- Is er genoeg tijd voor mij en mijn moeder/dochter om dingen onderling te bespreken?
Tussen de programmablokken door is er tijd om afzonderlijk met je moeder of dochter door te praten. Ook in het programma zelf zitten reflectievragen om onderling te bespreken.

- Is het niet teveel informatie om te verwerken?
Het wordt een intens programma, met als doel je zoveel mogelijk te leren. Tegelijk is het programma opgebouwd uit drie duidelijk herkenbare hoofdlijnen die je nooit meer zult vergeten. Door de afwisseling in het programma zul je het niet als teveel ervaren.

- Kan ik de training ook aan anderen kado doen?
De reservering is niet naamsgebonden. Je kunt het emailadres van de reservering later zelf wijzigen, zodat het e-ticket naar anderen verstuurd wordt.

- Voor welke doelgroep organiseren jullie dit evenement?
Voor moeders en dochters die echt inhoud willen geven aan deze unieke relatie.

Reacties op eerdere Masterclasses van Wijzer:

"Mooie combinatie van inhoud en muziek! Veel geleerd, meteen een paar vrienden gewezen op de volgende Masterclasses." - Hans & Tineke

"Bijzonder hoe het Wijzer lukt om deze grote thema's zo te ontleden en te doorgronden, ik kon het direct toepassen." - Marten

"Ik heb in één dag meer geleerd dan in het afgelopen jaar" - René