Bösendorfer Series: Daria van den Bercken

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

In het voorjaar van 2022 brengt Daria het unaniem uitmuntend ontvangen album Human: Nature, an Imaginary Suite uit. Met dit intense programma verkent ze de betekenis van de natuur voor verschillende componisten en sluit ze de Bösendorfer Series van dit seizoen op spectaculaire wijze af.

Van den Bercken laat Rachmaninovs Seringen bloeien en de piano schittert als een diamant in Debussy’s Reflets dans l’eau. Liszt schreef in de kantlijn van zijn partituur van de peinzende Vallée d’Obermann: ‘Wat verwacht ik van de natuur?’ Deze vraag uit de 19e eeuw staat haaks op het zinderende en voortstuwende proteststuk Winnsboro Cotton Mill Blues van de onlangs overleden Frederic Rzewski, waarin de industrie van South-Carolina in de jaren ‘30 wordt verklankt. Geschreven in 1979, is dit werk is momenteel actueler dan ooit.

De Nederlands-Russische pianist Daria van den Bercken wordt geroemd om haar frisse manier van pianomuziek tot leven brengen. Ze studeerde aan de Indiana University Jacobs School of Music en aan het Conservatorium van Amsterdam bij Mila Baslawskaja en Naum Grubert. In 2006 en 2008 wint ze de Dutch Classical Talent Award en in 2012 de prestigieuze Amsterdamse Kunstprijs.

Daria bespeelt het hele spectrum van het pianorepertoire, als soliste in internationale concertzalen, op grote festivals en in de kamermuziek. Haar passie is om zoveel mogelijk mensen te bereiken en verleiden, zowel klassieke muziekliefhebbers als nieuw publiek. In 2016 richt ze de Keys to Music Foundation op waarmee ze via artistieke en educatieve projecten een nieuw publiek voor klassieke muziek bereikt. Het nieuwste project is de Piano Biënnale, een internationaal piano- en muziekfestival in Nederland dat ondanks de corona-epidemie zijn eerste editie beleefde in 2021. Het is wereldwijd het eerste pianofestival waarin verschillende kunstvormen samenwerken in unieke producties met de piano als kern.

Bösendorfer Series 2022-2023:
22 september 2022: Saskia Giorgini
3 november 2022: Nicolas van Poucke
2 december 2022: Silver Garburg Piano Duo
16 februari 2023: Winnaar Liszt Concours 2022
21 maart 2023: Hannes Minnaar
13 april 2023: Nicola Meeuwsen
18 mei 2023: Julien Libeer
15 juni 2023: Daria van den Bercken