Bösendorfer Series: Julien Libeer

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

In 1722 bundelt Johann Sebastian Bach 24 stukken tot Das Wohltemperierte Klavier. Met 24 koppels van een vrij preludium en een strenge fuga doorloopt hij de 24 toonsoorten in majeur en mineur. Julien Libeer viert de driehonderdste verjaardag van dit kunststuk op een originele wijze. Op het album Bach & Beyond A Well-Tempered Conversation wisselt hij de majeurkoppels af met mineurmuziek van componisten die door Bach zijn beïnvloed. Deze donderdag brengt hij dit bijzondere programma naar de Waalse Kerk.

Julien Libeer: ‘Bach's Wohltemperierte Klavier is misschien wel de meest invloedrijke compositie in de geschiedenis van de westerse muziek. Opgezet als een stilistische encyclopedie, een klaviermethode en impliciet pamflet ten gunste van de tonaliteit, is het een permanent object van studie en verering geweest voor alle componisten van Mozart tot Ravel, van Brahms tot Sjostakovitsj. En een inspiratiebron voor hedendaagse componisten met verschillende esthetische achtergronden.’

De vroegste muzikale herinnering van de Belgische Julien Libeer is de beroemde documentaire over de opname van West Side Story door Leonard Bernstein. Vanaf zijn zesde is de piano zijn trouwste metgezel. Hij volgt intensieve lessen bij de Frans-Poolse pedagoog Jean Fassina aan de Muziekkapel Koningin Elizabeth in Brussel (waar hij ook als associate artist aan verbonden is), alsook bij de wereldberoemde Portugese meesterpianist Maria João Pires met wie hij regelmatig als duo optrad. Julien studeert aan Het Koninklijk Conservatorium Brussel en in Parijs en is winnaar van de Diapason d’Or, de Klara Award en Echo Klassik Award.

Julien Libeer is een graag geziene gast op de internationale podia van Madrid tot Tokyo, maar hij initieert ook veel projecten vanuit het idee dat de kracht van muziek maatschappelijke verandering teweegbrengt. Zo presenteert hij een Belgische tv-serie waarin hij muzikale verhalen vertelt en is hij artistiek leider van het project Singing Molenbeek. Daarin begeleidt hij de koorrepetities op basisscholen van de Brusselse buitenwijk Molenbeek met de hoop dat kennismaking met muziek de leerlingen zal helpen om persoonlijk en sociaal te groeien.

Bösendorfer Series 2022-2023:
22 september 2022: Saskia Giorgini
3 november 2022: Nicolas van Poucke
2 december 2022: Silver Garburg Piano Duo
16 februari 2023: Winnaar Liszt Concours 2022
21 maart 2023: Hannes Minnaar
13 april 2023: Nicola Meeuwsen
18 mei 2023: Julien Libeer
15 juni 2023: Daria van den Bercken