Zomer Academie Zutphen: From Dublin, with love

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Waarin een klassieke fluitspeler de hoge kunst met het Ombrai mai fu van Händel probeert vol te houden, maar al snel onderbroken en daarna uitgedaagd wordt door de beat van een bodhrán (Ierse lijsttrommel), waarna ze elkaar verleiden tot samenspel en zo een brug geslagen wordt tussen de wereld van de Engelse barok en de Ierse folkmuziek.

Festivalthema: England, O Fairest Isle
Als thema is deze keer Engeland gekozen. Het Verenigd Koninkrijk, ook wel ‘Fairest Isle’ genoemd, fungeerde in de achttiende eeuw als een culturele melting pot: vele muzikale grootheden zoals componisten G.F. Händel, A. Ferrabosco, J.A. Hasse en J.C. Bach, maar ook muzikanten als viool virtuozen F. Geminiani  en T. Baltzar, gamba virtuoos J. Abel en beroemde castraten als Farinelli en Siface trokken naar London om daar te zingen, spelen, schrijven en componeren. Tot aan het einde van de 17e eeuw lijkt de Engelse muziek nog steeds vrij ouderwets van stijl, de barok was nog niet doorgedrongen. Maar vanaf 1690, als Engeland plots een grootmacht wordt en London een vooraanstaand financieel centrum, raakt het muzikale leven, mede door de vele contributies van de muzikale immigranten, in een stroomversnelling: op de British Isles ontstaat een unieke en eigen barokstijl, omdat gevestigde componisten van het vaste land zich laten beïnvloeden door typisch Engelse muzikale kenmerken als melodie en harmonie.

Deze zomer zullen meer dan 20 prominente meesters uit binnen- en buitenland naar Zutphen afreizen. Vijf dagen lang zullen zij aan het werk zijn op bijzondere plekken in Zutphen. Er is een grote keuze aan masterclasses en workshops en ook zullen Meesters en deelnemers zich regelmatig laten horen in één van de vele concerten. En we zijn vereerd dat 3 extra gastdocenten het team deze zomer komen versterken:  Dame Emma Kirkby bij de 17e eeuwse liedklas verzorgen, Peter Kooij bij de algemene liedklas en Ton Koopman bij de orgelklas.

De Zomeracademie Vijfdaagse is voor zangers én instrumentalisten. De deelnemers (ook duo’s en ensembles kunnen zich opgeven) ontvangen minstens 3 lessen van hun eigen Meester. Daarnaast kan men een ZEN dagopening bijwonen (warm aanbevolen voor de zangers), en zijn er verschillende workshops en kamermuziek-, lied-, koor of operaklassen te volgen. Ook is er gelegenheid in het Zomer Academie koor mee te zingen*, met optredens in drie concerten tijdens de Vijfdaagse. Iedereen krijgt dus de gelegenheid zich meerdere malen in concerten te presenteren!

Uitvoerenden:
Brian Berryman, fluit
Zorny Bode, gitaar
Guido Plüschke, bodhrán, mandolin, vocals