Musici van het Orchestre de Chambre de Paris

Amsterdam, De Waalse Kerk, zondag 19 mei 2024, 15:00 - 17:00 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Orchestre de Chambre de Paris voor nieuwe data.

Info

Acht musici van het Orchestre de Chambre de Paris brengen een bijzonder programma met werken van Dvořák en Enescu ten gehore in De Waalse Kerk.

Ze trappen af met Dvořák. De Tsjechische componist verbleef eind 19e eeuw in New York en bezocht in de zomer het stadje Spillville, hier schrijft hij in slechts 16 dagen zijn beroemde 'Amerikaanse' strijkkwartet. Over hoe Amerikaans dit werk is zijn de meningen verdeeld, menig musicoloog meent door het gebruik van pentatonische toonladders en syncopische ritmes Amerikaanse invloeden terug te horen terwijl de ontnuchterende conclusie door musicoloog Paul Griffiths luidt: ‘Het enige wat Amerikaans is aan Dvořáks ‘Amerikaanse’ strijkkwartet is dat het daar gecomponeerd is.’ Amerikaans of niet, dit 'swingende' werk blijft een absolute favoriet bij veel luisteraars.

Naast zijn grotere werken produceerde de componist ook een groot aantal charmante miniaturen, variërend van walsen tot strijkkwartetbewerkingen van liederen. Deze middag hoort u een paar van deze 'miniaturen' voor twee violen en altviool. Na de pauze zal het programma in het teken staan van de componist George Enescu. Dit Roemeense wonderkind schreef zijn eerste compositie al op vijfjarige leeftijd. Zijn ouders stuurde hem op jonge leeftijd naar het conservatorium van Wenen waar hij de grote componist Johannes Brahms ontmoette, dit werd een van zijn grote inspiratoren. Hij ontwikkelde zich tot begaafd violist en later ook tot dirigent, componist en muziekpedagoog. De musici van het Orchestre de Chambre de Paris zullen zijn imposante octet voor strijkinstrumenten ten gehore brengen.

Orchestre de Chambre de Paris

Het Orchestre de Chambre de Paris is een toporkest, waarin de kamermuziek een belangrijke rol speelt. Het orkest is veelal in Franse zalen te horen als het Théâtre de Champs-Elysées, de Cité de la Musique, Théatre du Châtelet en, in kamermuziekformatie, in Salle Cortot. In juli 2023 kwam het orkest al naar het Amsterdamse Concertgebouw met een programma rondom de muziek van Beethoven.

Violist Jeroen Dupont, graag geziene gast in De Waalse Kerk, werd in 2023 lid van dit gezelschap en zal een aantal van zijn collega's opnieuw meenemen naar Amsterdam voor een uniek concert door absolute topmusici.