Moro, mia vita - Collegium Vocale Gent & Philippe Herreweghe

Amsterdam, De Waalse Kerk, zondag 10 december 2023, 16:00 - 18:00 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Collegium Vocale Gent voor nieuwe data.

Info

Dat de excentrieke componist Carlo Gesualdo, Prins van Venosa, in 1590 zijn vrouw en haar minnaar in flagranto delicto aantrof en koelbloedig over de kling haalde is een bekend feit. Maar is er ook een verband tussen deze gruwelijke gebeurtenis en de spectaculaire klankwereld en emotionaliteit van zijn madrigalen? Gesualdo’s Vierde Madrigaalboek ontstond in Ferrara kort na de feiten en getuigt van een nooit geziene, grenzenloze zin voor experiment om de expressieve diepgang van de poëzie in muziek te vatten! Philippe Herreweghe en de solisten van Collegium Vocale Gent laten u in het programma “Silenzio mio” genieten van vertwijfeling, verlangen en zoete liefdespijn.

In 2020 werd Collegium Vocale Gent 50 jaar, een gouden jubileum! Het ensemble werd opgericht in 1970 op initiatief van Philippe Herreweghe samen met een groep bevriende studenten. Het ensemble paste als één van de eerste de nieuwe inzichten inzake de uitvoering van barokmuziek toe op de vocale muziek. De authentieke, tekstgerichte en retorische aanpak zorgde voor een transparant klankidioom waardoor het ensemble in nauwelijks enkele jaren tijd wereldfaam verwierf en te gast was op alle belangrijke podia en muziekfestivals van Europa, de Verenigde Staten, Rusland, Zuid-Amerika, Japan, Hong-Kong en Australië. Sinds 2017 organiseert het ensemble in het Italiaanse Toscane een eigen zomerfestival: Collegium Vocale Crete Senesi.

Philippe Herreweghe

Philippe Herreweghe werd geboren in Gent en combineerde er zijn universitaire studies met een muzikale opleiding aan het conservatorium, waar hij piano volgde bij Marcel Gazelle. In dezelfde periode begon hij te dirigeren en in 1970 richtte hij het Collegium Vocale Gent op. Hij werkte samen met Nikolaus Harnoncourt en ­Gustav ­Leonhardt aan hun complete opnames van Bachs cantates en groeide uit tot een van de bekendste oudemuziekdirigenten. Later breidde hij zijn repertoire gestaag uit naar het grote symfonische repertoire.