Bösendorfer Series: Lestari Scholtes

Amsterdam, De Waalse Kerk, donderdag 11 april 2024, 20:15

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Lestari Scholtes voor nieuwe data.

Info

‘Lestari Scholtes kan met recht een duizendpoot worden genoemd. Zo vult ze haar tijd niet slechts met het organiseren van festivals en series – ze is vooral ook een begenadigd concertpianist.’ – 24classics

The Chopin Chronicles
Tijdens dit concert maakt pianiste Lestari Scholtes een reis door Chopin's leven en speelt ze een twaalftal highlights uit zijn pianorepertoire, te beginnen bij een van zijn eerste Mazurka's en eindigend bij een van zijn laatste werken. Tussen de stukken door vertelt ze over Chopin en zijn leven, want hij was zoveel meer dan alleen een componist; een pianist, een geboren leraar, een influencer, inspirator, een ongelukkige geliefde, een hartsvriend... Leer deze bijzondere componist nog beter kennen door bijzondere verhalen en zijn prachtige composities.

Lestari Scholtes (1984) geeft concerten in binnen- en buitenland, zowel solistisch, als met haar ensembles Pianoduo Scholtes & Janssens en Trio 258. Lestari begon op zevenjarige leeftijd met pianoles en studeerde bij Ton Demmers aan het Brabants Conservatorium (jong talentklas) en bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam (bachelor en master). Zij is regelmatig jurylid bij (inter)nationale concoursen en gaf vele masterclasses wereldwijd. Ook als kamermusicus is Lestari erg actief: sinds 2003 vormt ze samen met Gwylim Janssens het Pianoduo Scholtes & Janssens. Het duo won meer dan een dozijn (inter)nationale prijzen, waaronder het Vriendenkrans Concours, en bracht drie cd’s uit. Sinds 2015 speelt Lestari met Eduardo Paredes Crespo (viool) en Leonard Besseling (cello) in Trio 258, wiens debuutalbum lovend werd ontvangen door de (inter)nationale pers.

Naast haar pianistische carrière is Lestari artistiek leider van de serie Vrienden van de Kamermuziek te Amsterdam. Ook is zij sinds 2013 samen met Gwylim Janssens artistiek leider van het Pianoduo Festival Amsterdam. In de periode 2018-2021 was Lestari hoofdprogrammeur van het Grachtenfestival. Momenteel programmeert ze onder meer de klassieke concerten van het Vondelpark Openluchttheater in Amsterdam. Daarnaast is zij hoofdvakdocent piano aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem, waar zij lesgeeft aan de jong talentklas en vooropleiding.