Anna Fedorova – pianorecital

Rhenen, Cunerakerk, zaterdag 28 oktober 2023, 20:00 - 22:00 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Anna Fedorova voor nieuwe data.

Info

'Anna Fedorova's prachtige geluid en natuurlijke vrijheid bij het maken van muziek met totale technische zekerheid zorgen voor een van de beste Chopin-uitvoeringen die ik in lange, lange tijd heb gehoord.' - Menahem Pressler, september 2022

Toen de jonge Oekraïense pianiste Anna Borisyvna Fedorova op 1 september 2013 optrad in Het Zondagochtend Concert in de Grote Zaal, kon ze zich waarschijnlijk nog niet voorstellen dat dat concert op YouTube door bijna 26 miljoen mensen zou worden gezien. Toch is het zo: haar interpretatie van Rachmaninoffs immens populaire Tweede pianoconcert raakte een gevoelige snaar bij mensen over de hele wereld.

Van jongs af aan toonde de Oekraïense pianiste Anna Fedorova een aangeboren muzikale volwassenheid en verbazingwekkende technische vaardigheden. Ze treedt regelmatig op in 's werelds meest prestigieuze concertzalen.

Als soliste heeft Anna Fedorova wereldwijd opgetreden met vele prachtige orkesten. Anna Fedorova, bijgenaamd de 'huispianist' (Telegraaf) van het Concertgebouw, heeft meer dan 45 concerten gegeven in deze prestigieuze concertzaal in Amsterdam, vaak live uitgezonden. Ze is regelmatig te gast op toonaangevende muziekfestivals. In juli 2022 trad Anna op met het Verbier Festival Orchestra onder leiding van Gianandrea Noseda bij de opening van het Verbier Festival. En een week later, op 6 maart 2022 initieerde ze als een van de eersten samen met haar bevriende muzikanten Interartists Amsterdam en het Concertgebouw een benefietconcert om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Nadat ze op die eerste avond meer dan 100.000 euro had ingezameld, is ze sindsdien blijven optreden in benefietconcerten voor Oekraïne.

In 2018 tekende Anna Fedorova bij Channel Classics Records. Begin 2023 zal ze drie solo-pianoalbums, vier kamermuziekalbums en alle pianoconcerten van Rachmaninoff hebben uitgebracht met het Sinfonieorchester St. Gallen onder Modestas Pitrenas. BBC Music Magazine gaf een vijfsterrenrecensie voor het eerste album met Rachmaninoffs Pianoconcert nr. 1, Preludes en Rhapsody on a Theme of Paganini. BBC Music Magazine publiceerde ook een 5-sterrenrecensie voor Anna Fedorova's vertolking van Rachmaninoffs pianoconcerten nrs. 2 en 4, en merkte op dat 'het heldere denken en voelen achter deze Rachmaninoff-concerto-interpretaties inderdaad verfrissend zijn: dit is zeker niet zomaar weer een ' Rach 2'.” Het was Classic FM's Album van het Weekend, ontving de 10-sterrenrecensie van Luister Magazine, en het werd Album van de Week op Scala Radio toen het in oktober 2022 werd uitgebracht.

Anna Fedorova studeerde af aan de Lysenko School of Music in Kiev bij Borys Fedorov en de Accademia Pianistica in Imola, Italië, bij Leonid Margarius. Ze behaalde haar Master's degree en Artist Diploma aan het Royal College of Music, Londen, onder leiding van Norma Fisher. Haar mentoren zijn Alfred Brendel, Menahem Pressler, Steven Isserlis en Sir András Schiff.

In 2022 richtten Anna Fedorova en contrabassist Nicholas Santangelo Schwartz de Davidsbündler Music Academy in Den Haag op. Voordat de Academie in september 2022 officieel de deur opende, begon de Davidsbündler Foundation al met het geven van muziekonderwijs van topkwaliteit aan Oekraïense vluchtelingen die naar Nederland waren gevlucht. Ze blijven dit doen in 2023 en verstrekken volledige beurzen aan jonge getalenteerde pianisten en strijkers uit gezinnen met lage inkomens, waaronder 12 jonge Oekraïense pianisten.

Programma
Valentyn Silvestrov (*1937) - The Messenger
Frédéric Chopin (1810 – 1849)
- Nocturne Opus 27 no. 1 in C sharp minor
- Nocturne Opus 27 no. 2 in D flat major
Ludwig van Beethoven (1770 – 1827) - Sonata for piano No. 23 in F minor Opus 57 'Appassionata'
Pauze
Robert Schumann (1810 – 1856) - Carnaval, opus 9

Prijzen
Volwassenen € 30
CJP/student € 15
Jeugd t/m 18 jaar - gratis

Prijzen zijn inclusief reserveringskosten, programma en pauzedrankje.