De Nederlandse Matthauspassie (J.S. Bach) - in de hertaling van Jan Rot

Den Haag, Grote Kerk, zondag 19 maart 2023, 11:30 - 16:30 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Residentie Bach Ensembles voor nieuwe data.

Info

Het Residentie Bachkoor kent een jarenlange traditie van het uitvoeren van Bachs Matthäus-Passion. Het werk zit de koorzangers in het DNA. Dit voorjaar zal het Residentie Bachkoor de Nederlandse Matthauspassie in de hertaling van Jan Rot uitvoeren in de Grote Kerk te Den Haag. Dit als eerbetoon aan de te vroeg overleden Jan Rot (in april 2022).

In 2006 zette het Residentie Bachkoor onder leiding van dirigent Jos Vermunt de Nederlandstalige versie van Bachs meesterwerk op cd. De reactie van het publiek was overweldigend: wekenlang stond de cd op nummer 1 in de Top 100. De opname bereikte zelfs de status van gouden plaat. In 2008 voerde het Residentie Bachkoor de hertaling van Jan Rot voor het laatst uit. Onder leiding van Jos Vermunt klinkt Hoor van verre, jammerklagen na 15 jaar eindelijk weer.

Beluister een opname van de Nederlandse Mattheuspassie op Spotify of Apple Music.

De Matthäus-Passion vertelt over de laatste dagen van Jezus. Bachs meesterlijke muziek sleept het publiek mee in het passieverhaal vol verraad, veroordeling en liefde. Rots verfrissende, vindingrijke en respectvolle vertaling geeft een eigentijdse interpretatie van de historische Jezus, omstanders en gebeurtenissen. Daarmee krijgt dit verhaal extra zeggingskracht.

Uitvoering met lunchpauze
Tussen beide delen is een lange pauze van anderhalf uur, waarin u op eigen gelegenheid in de binnenstad kunt lunchen.