Bösendorfer Series: Nikola Meeuwsen

Amsterdam, De Waalse Kerk, donderdag 13 april 2023, 20:15 - 22:15 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Nikola Meeuwsen voor nieuwe data.

Info

Bij het horen van een opname van het Derde pianoconcert van Rachmaninov door Vladimir Horowitz, wist Nikola Meeuwsen dat hij pianist wilde worden. De nu twintig jaar jonge Nikola is volgens NRC ‘een talent om in de gaten te houden’. Het programma voor de pauze staat in het teken van Beethoven, met een werk uit zijn vroege carrière - de Pianosonate nr. 3 - en uit zijn late carrière - de 6 Bagatellen uit opus 126. Brahms staat na de pauze centraal, met twee van de vier sets pianominiaturen die Brahms aan het eind van zijn leven schreef: 3 Intermezzi (op 117) en 4 Klavierstücke (op 119).

Nikola is winnaar van het Koninklijk Concertgebouw Concours (2014), het Steinway Concours (2012) en de toekenning van de Concertgebouw Young Talent Award (2019). Hij studeert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Marlies van Gent en bij Enrico Pace aan de prestigieuze Accademia Pianistica Internazionale in Imola, Italië. Hij treedt regelmatig op met het Residentie Orkest in het Concertgebouw, geeft solorecitals in heel Europa en speelt kamermuziek met het Matangi Kwartet, met violist Alexander Kerr en altviolist Vladimir Mendelssohn.

Pianoduo’s vormt hij met grootheden als Igor Roma, Anna Fedorova, Thomas Beijer en Enrico Pace. De jonge toppianist is een graag geziene gast op festivals als het Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, Storioni Festival, Festival Classique en in het nieuwe Haagse festival Classical NOW! Twee jaar geleden presenteerde AVRO Tros zijn debuut-cd met werken van Schumann, Scriabin, Brahms en Bach. Van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds heeft Nikola een prachtige Bösendorfer vleugel in bruikleen.